Arla trak sine aktiviteter ud af Rusland: opgraderer i et andet krigsførende land

Efter at have trukket sig ud af Rusland opgraderer Arla deres investeringer i Saudi-Arabien, som har ført en brutal krig mod Yemen siden 2015. Den globale pressechef for Arla, Åse Andersson mener ikke, at Arla burde trække deres investeringer ud af Saudi-Arabien, som de har gjort med Rusland, selvom Saudi-Arabien også er en krigsførende nation.  

Af Jacob Clemen

Fredag den 7. marts stoppede Arla samarbejdet med 70 medarbejdere i Rusland, og determinerede dermed alle deres aktiviteter i det krigsførende land på baggrund af invasionen i Ukraine. Den 16. marts – blot en uge efter, Arla trak sig ud af Rusland – opgraderede Arla så deres aktiviteter i Saudi-Arabien.  

Åse Andersson, Arlas globale pressechef, beretter, at de ikke vil stoppe deres samarbejde med Saudi-Arabien, som har været en krigsførende nation siden 2015, hvor de har ført en stedfortræderkrig mod det yemenske folk. En krig, som FN har kaldt en af de største humanitære kriser i nyere tid. 

Faktisk har Arla lige opgraderet deres forhold i Saudi-Arabien, samt investeret 100 millioner kroner i en ny fabrik i Bahrain, skriver Effektivt Landbrug. Bahrain, som af flere medier er blevet kaldt en brutal diktaturstat.  

Vestas, LEGO og Grundfoss var nogle af de store danske virksomheder, som trak sig ud af Rusland i starten af marts. En uge efter fulgte Arla så trop. Hør Åse Andersson nedenfor, hvorfor der skulle gå fire dage, før de også sluttede deres aktiviteter i Rusland.

”Man kan ikke sammenligne forholdene én-til-én

Til spørgsmålet om, hvorfor Arla ikke trækker sine investeringer ud af Saudi-Arabien, når de lige har gjort det med Rusland, svarer Åse Andersson: 

“Jeg mener ikke, at man kan sammenligne forholdene i Saudi-Arabien og Rusland én-til-én. For os handler det om, at kunne skabe ordentlige arbejdsvilkår for vores medarbejdere og føre en positiv dialog med myndigheder i de lande vi opererer i, og det oplever vi, at vi kan i Saudi Arabien.

Professor i virksomhedsetik på Aalborg Universitet Finn Arler mener, at man som virksomhed skal tænke sig godt om, inden man investerer i et krigsførende land: 

”I udgangspunktet taler det stærkt imod en virksomhed, hvis den tjener penge på at handle med en nation, der fører en illegitim krig. I mine øjne er det, at man tjener penge på det, ikke i sig selv en tilstrækkelig legitimation. Der skal yderligere etiske begrundelser til.”  

Åse Andersson har fået forelagt kritikken, og hun argumenterer for, at Arla også gør noget godt for menneskerettigheder i Saudi-Arabien.

”Vi samarbejder blandt andet med Amnesty international for at sikre, at vi overholder menneskerettigheder og har en positiv indflydelse generelt,” siger pressechefen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *