En af de eneste skoler i Danmark, som gør det: Eleverne møder kl. 10 på Egå Ungdoms-Højskole

Eleverne er mere veloplagte til deres fag, når de møder kl. 10, end hvis de møder kl. 08, mener forstander Peter Wang. Søvnforsker ved Københavns Universitet Birgitte Kornum er enig.

Af Jacob Clemen

Foto: Egå Ungdoms-Højskole

Når man træder ind på grunden til ungdomshøjskolen kl. 8, er der helt tomt. Helt tomt for mennesker. Helt tomt for lyde. For eleverne ligger stadig under deres dyner og drømmer. På de resterende højskoler i landet ville foredragsrummet, på nuværende tidspunkt, være fyldt op med mennesker, der er i færd med at synge dagen i gang. Men ikke på denne matrikel. Her er kun lyden af efterårsvinden, der suser igennem de rødbrune murstenshuse.

På Egå Ungdoms-Højskole møder eleverne nemlig kl 10, hvilket var et tiltag, som blev vedtaget for 10 år siden på de daværende elevers initiativ, og det har hængt ved lige siden. Idéhistoriker og lærer på skolen Lars Andreasen kunne dengang se en tydelig effekt ved tiltaget.

”Det der ændrede sig mærkbart for eleverne var, at de var umiddelbart nemmere at have med at gøre, fordi de fik den anelse mere søvn,” siger Lars Andreasen.

Unge fulde af søvn

Ja, læser, du læste rigtigt. Det er nemlig en ungdoms-højskole, hvilket vil sige, at det kun er 16-19-årige unge, der må gå på skolen. Og fordi eleverne er i lige præcis den alder, mener søvnforsker Birgitte Kornum, at det er et fornuftigt tiltag.

”Når man er i den aldersgruppe, så er man mere B-menneske, end man er resten af livet. Alt den udvikling, der sker med hjernen under teenageårene, skubber døgnrytmen, så man bliver lidt mere B-menneske. Så når man rykker unge menneskers mødetid til senere på dagen, så er resultatet som regel, at de sover mere pr. døgn, hvilket er virkelig vigtigt i den alder.”

Når man spørger nogle af eleverne på skolen, synes de også den sene mødetid har gjort dem mere veloplagte til fagene.

”Jeg synes, det har hjulpet på skoletrætheden, at vi først skal møde kl. 10 i stedet for at møde kl. 8, hvor man alligevel ikke lærer noget de første to timer, man er i skole,” siger Nicolai Bach Pedersen.

Men gør mødetiden så eleverne mere friske og veloplagte?

Jeg har fået lov til at følge én af skolens elever Florian Duda i en enkelt skoledag:

Eleverne, Maike Langhans og Nicolai Bach Pedersen istemmer med Florian: Ja, de føler sig mere friske og veloplagte til dagen, fordi de møder kl 10.

Og det kommer ikke som en overraskelse for søvnforsker Birgitte Kornum.

”Søvnen er rigtig god for hjernen for, at man kan holde koncentrationen og fokusere længere tid ad gangen. Alle de svære ting, som hjernen gør, fungerer bedre, hvis man er veludhvilet, så derfor vil de have en bedre hjernefunktion og føle sig friske, hvis de sover mere.”

Faktisk viser forskning, foretaget af den hollandske professor i kognitiv neurovidenskab, Eveline Crone, at hvis man vækker en teenager kl. 07, svarer det til at vække en voksen kl. 04. Det betyder, at mange teenagere står op midt i deres biologiske nat, hvis de skal møde kl. 8.

Endvidere viser et studie fra et amerikansk gymnasium, der rykkede elevernes mødetider fra kl. 8 til 8.30, at eleverne i gennemsnit sov 45 minutter længere, hvilket øger chancen markant for, at eleverne præsterer bedre i skolen.

Noget man burde gøre på andre skoler

Nicolai Bach Pedersen synes, mødetiderne på Egå Ungdoms-Højskole har hjulpet ham med sin skoletræthed. Så meget, at han synes, man burde indføre det på andre skoler.

”Når man står op kl. 9, er man bare mere klar i hovedet. Det har virket virkelig godt for os. Det er klart noget man burde gøre andre steder,” siger han nøgternt.

Forstander Peter Wang kan heller ikke finde nogen mening i, hvorfor der ikke er nogen skoler, udover True North Efterskole, som har taget de samme tiltag:

”Vi kan faktisk ikke forstå, at andre højskoler ikke gør det samme. Der er stort set ikke nogen skoler i verden, som gør det. Og det kan vi ikke forstå, for det giver ikke nogen mening, hvis du spørger mig.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *